Veelgestelde vragen

Wat is een warmtepomp?

Warmtepompsystemen zorgen op een duurzame en milieuvriendelijke manier voor verwarming, warm tapwater en eventueel koeling. Met een rendement tot soms wel meer dan 500% (COP 5) is de warmtepomp een uitstekende warmteleverancier. Een warmtepomp haalt zijn hernieuwbare energie, voor het grootste deel, ‘gratis’ uit de omgeving. Energie afkomstig uit natuurlijke bronnen, zoals bijvoorbeeld de zon, waterkracht, wind, buitenluchtwarmte en bodem. Warmtepompen zijn bij LT (Laag Temperatuur) afgiftesystemen zoals vloerverwarming, LT-radiatoren en convectoren, rendabeler in vergelijking tot aardgas.

Hoe werkt een warmtepomp?

Een warmtepomp kan worden vergeleken met de werking van een koelkast maar dan omgekeerd. De warmte welke vrijkomt uit de binnenzijde wordt afgegeven aan de achterzijde van de koelkast. De warmtepomp werkt op dezelfde wijze maar dan omgekeerd. Het warmtepomp principe bestaat uit 3 kringen: • Bron: bodem, water of lucht; • Koudemiddelkring: compressor, verdamper, condenser en expansieventiel; • Afgiftesysteem: boiler, vloerverwarming of convector. De temperatuur van buiten (lucht), aarde (bodem) of van een waterbron is al genoeg om een verdamping tot stand te brengen. De warmte die bij deze verdamping vrij komt wordt samengeperst in de compressor waardoor het kookpunt wordt verhoogd. Dat zorgt er voor dat de damp warmer en vloeibaar wordt. De vloeistof komt uiteindelijk terecht in de condensor en van daaruit via een warmtewisselaar gebruikt voor warm tapwater of voor het verwarmen van de woning.

Wanneer is een warmtepomp interessant?

Een warmtepomp is geschikt voor nieuwbouw maar ook in gerenoveerde woningen. Een warmtepomp voorziet je woning van centrale verwarming en warm tapwater. Een warmtepomp is een uitstekend idee indien je je cv-ketel wilt vernieuwen voor een energiezuinig en duurzaam alternatief. De warmtepomp kan ook eenvoudig op bestaande verwarmingstoestellen (gas cv-ketels) aangesloten worden. Hiermee wordt een hybride warmtepomp functie gecreëerd. Indien er de mogelijkheid is om een nieuw klimaatsysteem te plaatsen adviseren wij om ook te kiezen voor laag temperatuur verwarming zoals vloerverwarming en/of laag temperatuur radiatoren, waarbij de isolatiewaarde van de woning natuurlijk van invloed is. In combinatie met een laag temperatuur installatie en juiste isolatiewaarden wordt het hoogste rendement uit een warmtepomp gehaald en zal het verbruik/energiebelasting lager zijn. Een lucht-water of een (brine) water-water warmtepomp zijn ideaal voor laag temperatuur verwarming. Deze warmtepompen zijn ook geschikt om in de zomer te koelen of een zwembad te verwarmen. Een lucht-lucht warmtepomp is geschikt indien je meer van luchtverwarming houdt.

Hoe hoog is de investering in een warmtepomp?

De hoogte van de investering in een warmtepomp zijn voor een groot deel afhankelijk van het type en merk warmtebron dat gebruikt wordt. De investering kan uiteenlopen van € 2.500 tot wel meer dan € 15.000.

Contact

Onze adviseurs en installateurs helpen u graag en goed op weg!